2018. január 16.

Új távolsági rekord 76 GHz-en!

 

 

2017. december 29.

Magyarországopn telepített 24 GHz beconok megfigyelései:

HG9BSD 10368930.0 18 Sep 15:44 UT5DL KN08QC NEW BEACON VERY NICE COPY 599!


HG9BSX 24048894.0 15 Sep 15:40 UR7DWW beacon copy in KN18eo 599! 90 km!

2017. december 23.

Az SHF - EHF hazai művelői a mikrohullamú beaconok frekvencia stabilizaciójat igyekeznének megoldani a 2018. évben.
Ez főleg a 24GHz-re lenne érvenyes de a 10GHzes ill. alacsonyabb frekvenciák is szóba kerülnének.
Ez azt jelentené, hogy a jeladók GPS lock frekvencián lennének.

Azok a beaconok kerülnének sorra, amelyeket a külfoldi amatőrök is jól tudnak venni: pl. Kabhegy vagy a Galyai 24GHz-es beacon.
Az áramkör fő eleme az Analog Device ADF4157 Nfrac PLL IC.

A referencia oszcillátor meg egy 10 MHz GPS locked OCXO esetleg egy double OCXO lesz, majd az előzetes kisérleteknél kiderül melyik megoldás a jobb.

Az első példány az én háztetőmre kitett készülék lesz. Ennek az oszcillátora már készen van.

A GPSDO 10MHz szintén. Egy fém dobozba való beépités utan mehet a tetőre.

A doboz az egy 23GHz-es profi ODU (Outside Digital Unit), amit levetettek már a GSM szolgáltatók.

Ebben a projectben segitséget nyújt egy nagyon lelkes megfigyelő amatőr Holler Gusztav is, aki a PIC programok és egyéb digitális

áramkörök fejlesztését végzi.

73

de HG5ED Ernő

24 HGz-es beacon:


 

2017. november 22.

Plain scatter JT9H adásmóddal!

Forrás: https://www.facebook.com/groups/WSJTX/

2017. október 15.

HA1VQ Polgár József beszámolója az IARU REgion 1 októberi UHF - EHF versenyéről:

Az IARU októberi UHF versenyére igyekeztünk felkészülni a Kőszeg Városi Rádióklub versenyállomásának HA1KYY hívójelével.

A versenyállomásunk a Kőszegi hegység 726 méter magas Kendig-csúcsán található és a klubtagok 46 éves munkájának eredménye.

Lásd a csatolt kép. Az állomáson egyébként egy időjárásmérő állomást is üzemeltetünk, három WEB kamerával, erről majd máskor.. https://www.idokep.hu/webkamera/ha1kyy2

Bár több sávra ( 2m, 23 cm, 3 cm ) volna berendezésünk, de mivel 70 cm-en van a legjobb felkészültségünk ( K3 + DB6NT konv. + ATF54143 LNA , illetve 4 x 24 elemes DL9KR antenna 400 W ( 1kW) kimenő teljesítménnyel, kiépített külön adó-vevő kábellel ( 1”, 0,5” ), azért már évek óta csak ezen a sávon versenyzünk.

A versenyzésünk célja elsősorban a saját eredményeink túlszárnyalása, a lehetőségeink maximális kihasználása és nem „babérvadászat”.

Szóval mi is készültünk HA1KYY-nal. Fellelkesedve a DK7ZB tapasztalatain a CARANT antennával ( Funkamateur 9. szám ), összeszedtünk 4 db 12 elemest, hogy egymás felett majd jól „ellesznek” és jól betöltik a segédantenna szerepét a múltkori viharban kettétört, viharvert Jaybeam (MBM88) antenna helyett.

Illesztőnek a klasszikus 75 Ohm n x negyed lambda megoldást választottuk, részben súlycsökkentés miatt is. Hogy az alkalmazott „kötődobozok” ne ázzanak be, kiöntöttem őket meleg ragasztóval.

Balunként semirigid kábelt alkalmaztam, hogy a műanyag dobozban elférjen. A rudak ránézésre elég jó anyagnak tűntek és a mikrosütő tesztet is jól bírták. Egy probléma adódott csak, az egyébként jó minőségű 75 Ohmos koax habosított dielektrikuma nagyon rosszul viselte a meleget, mind a forrasztásnál, mind a meleg ragasztó esetén. Ennek ellenére, más nem lévén kéznél, az ellenőrzéskor egy kéziműszer 200 MOhmos állásban végtelen ellenállást mért rajtuk. Sajnos az utolsó mérést kihagytam ( a két-két antenna összekötése után ), mert már nagyon késő volt, gondolván a többi is jó volt.. Tanulság: a szabályt soha nem lehet megszegni, az ellenőrző mérés nem hagyható ki, soha !

Csak péntek délután tudtunk felmenni HG1RJD, Gyurival a Kendigre, jó szeles, hűvös idő fogadott bennünk. Gyuri megbirkózva az időjárással, az egyre erősebb széllel, felrakta szépen egymás fölé a 4 antennát a 4 méteres forgatott csőre, ami az épület egyik pillérére van építve. Itt már volt nálam szigetelésmérő, rámérve még 100 Volttal is pár kOhm volt az antenna. Miután Gyuri felmelegedett, lelket és egy kis alkoholt töltöttem belé, hogy akkor kezdheti leszedni őket..

Másnap a Jaybeam újraélesztése, ha nehezen is de sikerült, sőt még a helyére is felkerült, Gyuri keményen megdolgozott érte.

Így ha fél órával később is de elkezdhettük a versenyt. Még egy technikai változás történt, Gabitól ( 1YA ) vettünk egy GSz23b-s végfokot, mivel a GSZ31-es végfokunk csak lassan készül ( jó lesz majd tartaléknak, hi ), az addigi 400 Wattunkat nem sokra méltatták, többször 1 Khz közelségben álltak ránk és dolgoztak mellettünk..

A verseny, most már mondhatom szokásosan rossz körülmények közt zajlott. Nem a technikai hibákra gondolok, hanem az időjárásra, emiatt is a gyenge aktivitásra és a terjedésre, ami egy ideje ismétlődik.

Bár nálunk nem sok eső esett, de az 1000 km sugarú körön belül sok helyen volt pocsék idő. Ez sokak kedvét elvette a kitelepüléstől. YO4WZ és néhányan pénteken kitelepültek Bukarest mellé egy hegyre, többször beszéltem vele telefonon, csak azt ismételte szakad az eső. Vasárnap délben megállt az eső náluk, ki is használták, lebontottak és eltűntek haza..

De németeket is hallottam panaszkodni az időjárásra. F5LEN tropo előrejelzési oldalát nézegetve a verseny előtti napokban, már lehetett látni, hogy sok jóra a terjedés területén nem számíthatunk. http://tropo.f5len.org/forecasts-for-europe/

Nyugatról ez be is igazolódott, a szokott 800 km-es partnerek, DF0MU, DK2ZF, DF2ZC, nem voltak hallhatóak, de HB9HLM-et se hallottuk meg, ő legalább hallott minket. F6KFH-t hallottuk, de hamar elfordult, a chat-et meg megint nem figyelte, szokás szerint. Meglepően sok YO állomás volt, de gyengén szóltak. Jó terjedés csak LZ irányba volt, LZ7J, LZ9A és LZ1JH keményen itt voltak.. Belőlük lenne annyi, mint németből, hi.

Létszámhiány miatt a chat-et ezúttal csak keveset használtuk, AirScatter-t se tudtunk alkalmazni.

Miután a WinTest által készített .edi file-t be lehet olvasni az OK1DIX által készített ingyenes VUSC programba, így ki lehet használni ennek a különböző statisztika készítési lehetőségét.

Az így készített kép file-kat csatolom. Továbbá egy kis excel táblába beírtam a 3 db ez évi versenyen, mikor hány állomással dolgoztunk egy-egy országból. Ez egyrészt a mi munkánkat tükrözi, mikor merre, mennyit fordultunk, illetve mik a lehetőségek, de talán valamennyire jellemzi az aktivitást is egy-egy országból és valamit utal a terjedésre is.

Ez igazán akkor lenne mérvadó, ha mások is közreadnák az ilyen jellegű adataikat.

Remélem a jövő májusi verseny kivétel lesz, nem esik, nem fagy, nem fúj a szél és MURPHY mással lesz elfoglalva.


73! Jóska ’1VQ

 

2017. október 5.

Örömmel jelentem, hogy több mint 1 év kemény munkával, nem kevés anyagi ráfordítással  sikerült felújítani a tavaly júliusi 175km/h szélviharban ledőlt antennatornyunkat:

-6m: 7.3m hosszú DK7ZB 35m  magasan,
-3cm: 85cm dish, 10W
-6cm: 90cm dish 6W, mindkettő( 3/6cm) eleválható 30 fokig.
-70cm: 4x yagi, 1.2KW, SP70 előer
2m: 6x5.5m DK7ZB, RS1012 PA, 2xPGA103+ előer + lyukszűrő 97.7 és 107.4MHz-re( lokál FM adók miatt, 500W és 1KW 30m-re az antennánktól)
13/23cm: 1.4m dish, 23cm: 150W PE1RKI, 13cm: 60W,  + előer 2m segéd ant: 2x7el DK7ZB fix SP/OM irány, 2x7el  170 foktól 360 fokig rotary, HA8ET preamp , GSZ35B PA Remélem, hogy ez a toronycsúcs bírja majd a "gyűrődést"!
Ezúton mondok köszönetet mindenkinek, aki bármi módon támogatta a megvalósítást, vagy tevőlegesen is segített a munkálatokban.
A 16x32el 70cm EME, valamint a 8x10/4x7el 2m EME antennákon van még kozmetikázni való, ( ezeket is megviselte a szél és a 4-5cm-es jég) - ha az idő engedi még az idén megpróbáljuk befejezni ezt a munkát is.
73, találkozzunk a sávokban !
Gabi HA1YA  / HG1W

2017. szeptember 26.

Sajnos lassan növekszik a GHz-es tartományban aktív magyar állomások száma!

Nekem idén csak a régi, nagy öreggel DL7QY-val sikeredett egy QSO 3 centin. 821km, nem a legnagyobb DX nekem, de új LOC.

73 de HA8MV Gabi

2017. szeptember 21.

HA8V (HA8MV) Gabi legújabb trófeája:

2017. január 27.

HA8MV Gabi 24 HGz-es beaconje megfigylőkre vár!


2015. augusztus 23.

HA8MV beszámolója:

A 3400 MHz-es sáv használatának tapasztalatai

A mikrohullámú sávokat kedvelők kicsiny magyar társaságában felmerült, hogy valami
újat kellene kipróbálni. Mivel a környező illetve a még elérhető országok jó részében
használható a 3400-3402 megahertz közötti sávrész, így erre esett a választás.

Első feladat a berendezések megépítése illetve a QTH-kon a készülékek és antennák
telepítése volt. Ennek a megfelelő szinten való elkészülése már felbátorított annyira,
hogy a MRASZ támogatásával és aktív segítségével az engedély birtokában ne valljunk
kudarcot!

Októberben 28 napra szóló RX-TX engedélyt kaptunk a teljes sávra. Három QTH lett erre
kijelölve hívójel megkötés nélkül. A szempontok a következők voltak:

Ide készültek el a megfelelő berendezések, választottunk egy magas helyet, ( Gerecse )
mivel ebben az időszakban jó eséllyel innen lehetett elindulni az IARU UHF-SHF-EHF
versenyen. Egy könnyen elérhető illetve egy lakásban kialakított QTH pedig a 28 napos
periódusban a terjedés figyelését illetve a DXCC kőrzetek naplózását tette lehetővé!

A állomások kiépítése a következők voltak: 7w FET-es végfok, KIT-ből épített DB6NT által fejlesztett
TCRV, megfelelő segédáramkörök és saját tervezésű loop sugárzójú 120cm átmérőjű parabola.
Ez egy 32 méter magas helyre forgatható ( nem eleválható ) kivitelben dolgozott szép
eredményekkel. Néhány első külföldi/magyar QSO valamint ezen a sávon HA távolsági 771km-es
rekordot. DXCC pedig: HA-S5-OK-DL-OM-9A

Az itt hallottak alapján azt mondhatom, hogy kiváló, csendes a sáv. A QSB szinte állandó,
de mivel csak októberben volt módom használni, ez még kevés tapasztalat a teljes tulajdon-
ságok megállapítására. Valamennyi terjedési mód is alkalmazható lenne, de ennek kihasz-
nálására állandó LIS-re lenne szükség, lehetséges a TR-RS-AP!

A kisérleti időszak alatti összeköttetések adatait, képeket itt közöljük.

9A2SB             3400100.0         29 Oct 08:27     HA8MV            TNX Zlatko, new DXCC & #.
OM3YFT           3400100.0         29 Oct 08:12     HA8MV            TNX Branislav! 1st. OM-HA QSO.
HG5ED            3400100.0         29 Oct 07:59     9A2SB             219km-599++
OK1MAC          3400150.0         28 Oct 19:32     S51ZO             jn86dr/tr/jn79io 599 TNX jAN
S55ZMS/B        3400090.0         28 Oct 17:00     S51ZO             JN86CR 599
9A2SB             3400100.0         28 Oct 15:55     S51ZO             JN86dr/tr/jn95GM 579 tnx Zlatko
HG5ED            3400100.0         28 Oct 15:23     9A2SB             jn97ok<tr>jn95gm 599 1# qso
GB3MHZ/B       3400830.0         28 Oct 15:16     OZ9PP             529 in JO47VA with QSB
GB3MHZ/B       3400830.0         28 Oct 07:59     DK6JL              JO02PB(TR)JO31DH 529
DB0AJA/B        3400943.2         28 Oct 07:36     G3XDY            549 JN59<TR>JO02
G3XDY            3400215.0         27 Oct 23:35     DL3IAS            519 JO02OB<TR>JN49EJ
GB3MHZ/B       3400830.0         27 Oct 16:59     DL5EAG           519 qsb in jo31ei
OM3YFT           3400100.0         24 Oct 14:01     HA8MV            Its wanted by me OM3YFT.
G3XDY            3400214.0         19 Oct 10:26     DL3YEE           jo02-jo50 AS QSO! tnx new#
DB6NT             3400200.0         19 Oct 09:12     HA8MV            559/559 First DL-HA QSO!
S55ZMS/B        3400090.0         19 Oct 08:56     S51ZO             JN86cr 599
HG5ED            3400100.0         19 Oct 08:51     S51ZO             JN97OK 59 tnx Ernie
HA8MV/P         3400100.0         19 Oct 08:45     S51ZO             KN06HT 599
HG5ED            3400100.0         15 Oct 10:08     HA8MV/P         59 QSB TNX
OK2KFJ           3400100.0         05 Oct 14:31     HA8MV/P         TNX Petr! New # for me! 559/559
OL9W               3400180.0         05 Oct 10:53     DL3YEE           tnx qso jn99-jo50
OL4A               3400110.0         05 Oct 07:22     HA8V               TNX Josef! 671km, my odx on 9cm!
HA5S               3400100.0         04 Oct 17:44     S51ZO             TNX 70,23,13,9,6,3cm QSO GL
HG5ED/P         3400100.0         04 Oct 17:24     S51ZO             JN86dr/JN97fq 59 tnx ERnie
DL3YCW          3400200.0         04 Oct 16:46     DL3YEE           tnx qso also 13cm 73
DG5ACX/P       3400240.0         04 Oct 15:25     DL3YEE           tnx qso also 13+23cm
DB0FGB/B       3400833.0         04 Oct 11:32     OZ2LD             529 QSB
OK2BDQ/P       3400120.0         04 Oct 11:05     HA8MV/P         TNX Ivo OB the 52 RPRT!
OK1YA             3400120.0         04 Oct 10:53     HA8MV/P         TNX Mek! MAC also in 3400.120!
HG5ED/P         3400100.0         04 Oct 10:44     S51ZO             JN86dr/JN97FQ 59 ssb
S50C                3400100.0         04 Oct 10:08     S51ZO             jn76JG 599
HA8MV/P         3400100.0         04 Oct 09:49     S50C                kn06ht<tr>jn76jg 579 Gabi 73
S51ZO             3400100.0         04 Oct 09:36     HA8MV/P         TNX Joze! Today 579. GL!
HA8MV/P         3400100.0         04 Oct 09:35     S51ZO             JN86dr/KN06HT 579
GB3ZME/B       3400914.0         04 Oct 08:23     G3UKV             IO82RP(TR)IO82RR 599
GB3OHM/B      3400896.0         04 Oct 08:15     G3UKV             IO92AJ(RS)IO82RR 59s
GB3SCF/B       3400905.0         04 Oct 08:11     G3UKV             IO80UU(RS)IO82RR 536
G3LPC/B          3400936.0         04 Oct 08:10     G3UKV             IO91FR(RS)IO82RR 579
DB0FGB/B       3400833.0         04 Oct 06:28     DL1SUN           JO50<TR>JO53 391km 579
DB9FGB/B       3400833.0         03 Oct 15:24     DL1SUN           JO50>TR<JO53 391km 539 normal
HG5ED            3400100.0         01 Oct 17:19     HA8MV/P         TNX Ernie! First HA-HA QSO on 9cm
S51ZO             3400100.0         01 Oct 16:57     HA8MV/P         TNX Joze! My first QSO on 9cm.
HA8MV/P         3400100.0         01 Oct 16:55     S51ZO             JN86dr/TR/KN06HT 599 fb Gabi
HG5ED            3400100.0         01 Oct 16:11     S51ZO             JN86dr/tr/JN97OK 599 fb Ernie
S55ZMS/B        3400090.0         01 Oct 06:01     S51ZO             jn86cr 599
HG5ED            3400100.0         01 Oct 05:49     S51ZO             JN86dr/TR/JN 97OK 579 FIRST S5-HA on 9cm

HA8MV/P HA8V 120 cm-es antennája

HA8MV/P HA8V TRCV

OM3YFT állomása Pozsony mellől

HG5ED transverter

2015. július 26.

HA3GR rain-scatter QSO-ja 3 cm-en:

OK1JKT vs. HA3GR 3cm RS @ 9A4QV - JN75BB

https://www.youtube.com/watch?v=A05JXr4S-wg

Tnx info Feri!

2014. október 7.

Az előző hétvégén jó tropo terjedés örvedeztette meg az IARU Region 1 UHF/SHF/EHF verseny résztvevőit.

432 Mhz-en néhány óra alatt is sok összeköttetést könyvelt el HA8AR. Az MDX IQ4AX pontosan 835 km.

HA8MV (HA8V) logjában itt gyönyörködhetünk: http://www.hamlog.eu/HA8V/logpage2d0.html

Látható, hogy Gabi az 1200, 2300, és a 3400 MHz-es sávokon gyűjtötte az összeköttetéseket.

HA5S leereszkedett a 432 MHz-re is -ahol nekem (HA6NN) már szombat este a 118. sorszámot adta de a az SHF-összeköttetéseket is szorgalmasan gyártották.

Néhány kép HA8MV berendezéseiről:

23 cm

10 GHz

HA5S -korábban HA5SHF- az októberi versenyen használt berendezései és antennái:

A "karácsonyfa".

A 3400 MHz-es berendezés, antennák

Ilyen egy 3400 MHz-es antenna

=ooo=

SM7FWZ már ennél is tovább jutott. Deep space reception:

http://www.arlembke.se/?page_id=278

 

2014. október 4.

Október 1-től VHF Es season break!

Kerestem a nemrég kapott Excel táblázatban a mai UHF-SHF-EHF verseny kezdési időpontját. Nincs benne!

Itt találtam meg -ráadásul magyar nyelven!

http://slovhf.net/vhfmanager/?ContestID=35&language=HA

Arról, hogy miket lehet hallani az SHF sávokban van egy hangfelvéte, amit S51ZO készített a HA8MV-vel a 9 cm-es sávon létesített összeköttetésről. A hangosabb a szlovén állomás -aki a saját adását rögzítette, a halkabb HA8MV Gabi Szarvasról.

Megjött az összeköttetést nyugtázó QSL-lap is 2014. október 15-én.

A 9 cm-re készült sugárzó -amihez természetesen tartozik a fenti paraboloid reflektor

 

2014. szeptember 14.

HA8MV új technikával készül az októberi versenyre 3400 MHz-en is:

 

2014. szeptember 7.

HA8KIF/p kitelepülése egy kunhalomra HA8MV részvételével. LOC KN06FT35if

OM3RLA a szeptemberi versenyben 144 MHz-en.

2014. augusztus 29.

HA5SHF csapata: http://www.gocom.hu/pic/album.html

2014. augusztus 22.

HG5ED- nek sikerült az első HA - 9A összeköttetés 24 GHz-en.

Gratulálunk Ernő!

Az informátor írja:

11:18Z SSB módban az első 9A-HA QSO 9A3AQ/P (JN86DM) és HG5ED/P (JN86GQ64DF) TX: 59+20___ RX: 55.  
A távolság: 30.7km A berendezés GPS lokkolású 2.5w kimenővel egy 60 centis parabola.

 

2014. augusztus 17.

HA8MV 3400 MHz-es egység építési fázisai. Peres Ernőnek (HG5ED) köszönhetem teljes egészében, én csak megépítettem KIT-ből! 260mW kimenő + egy 7 wattos PA! (Bár az egész 'tilos' de a végfok 'halállal' jár!) hi-hi Még egy loop sugárzót kell készítenem, a parabola nem gond. A forgatást meg valami egyszerű módon fogom megoldani.

 

 

2014. augusztus 13.

FT-847 átalakítása 70 MHz-re:

 

2014. március 12.

HA9MDP Péter ma adott hírt arról, hogy a korábbi hetekben tesztelt HG6RUA FM átjátszót telepítették Galyatetőn HA5CD Csabával.

Az átjátszót korábban a Hármashatárhegyen tesztelték. Onnan is jól hallottam.

Köszönet illeti a konstruktőröket és a tesztelésben résztvevőket is!

Péter levele:

Tegnap HA5CD Csabával lecseréltük a galyai 70cm átjátszót az új frekire 439.375 -7.6MHz a ctcss 114.8. Az antenna körsugárzó V4R. A régi frekvencia megszűnt (434.825). Az ICOM átjátszó javítás és hangolás után kerül majd vissza a helyére most 2 X GM300 rádió üzemel. A 2m átjátszó sajnos recseg ropog néha használhatatlan, a 2m antenna cserére szorul! Ha rá tudtok nézni akkor írjátok meg mik a tapasztalatok a régi frekihez képest, az eddig visszajelzések alapján mindenütt javult az ellátottság. Köszönjük a beállításban és tesztelésben résztvevő állomások segítségét!

73  

Barnóczki Péter HA9MDP

HG6RUA Galyatető

2014. január 20.

Közzétetteék a Dresdener UKW Runde (DUR) 2013 eredményjegyzékét.

A eredménylisták és képek forrása:

http://dl0tud.tu-dresden.de/wordpress/?page_id=282

A magyar állomások szép eredménnyel vettek részt az aktivitásban.

1.Platz OM Gabor (Gabi) HA8MV 11 Teilnahmen 58610 Punkte
2.Platz OM Mirek OK2UYZ 12 Teilnahmen 51848 Punkte
3.Platz OM László (Laci) HA5UA 11 Teilnahmen 33294 Punkte

A decemberi eredmények:

DUR '13 results

 

2013. augusztus 13.

HA8MV Gabi a 2012 októberi VHF és UHF nemzetközi versenyen az 'Overall Single Operator' 
magyar viszonylatban eddig a legkiválóbb eredményt érte el.  
http://www.ok2kkw.com/contests/12/uhf_contest-2012_iaru-10.txt   

A 3 cm-es sávon ismét túlszárnyalta magát: DJ5NQ JN47QT 858km. (RS)

Gabi példájára mások is kedvet kaptak az UHF/SHF munkához.

HA3GR Feri ismét részt vesz a 10 gigás munkában, szépen halad, s már Ő is közelítgeti a csúcsokat: 
DK5AI JO51GO 784km.

Egy kép HA3GR antennájáról:

 

2013. július 24.

HA8V Gabi nemzetközi második helyezést ért el a hónap elején megrendezett IARU Region 1 Subregional (Field Day) versenyen, aminek a leánykori neve Polni Den.

 

Visit: http://www.vhfcontest.net/?cat=13&zavod=68&lang=eng&kat=getlog%2Fclaimsql&country=0&power=0&vyber=Select

2012. október 7.

A szlovének magyar nyelvű versenynaptára:

http://slovhf.net/vhfmanager/index.php?ContestID=85&language=HA

 

2012. augusztus 28.

Látogatás G3LTF QTH-ján: (Tny HA2RD)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EHyTnkGftpY

 

2012. július 11.

HA8MV az idei "PD" azaz IARU Subregional versenyen, ill. a Magyar Kupán az idén is jó eredményeket ért el a 432 MHZ feletti sávokban.

A különleges QTH Szarvas közelében található.

APRS Triostar 2m --- 5el. 70MHz Yagi --- 1.1m parabola 24GHz --- fenn
4x11 2m, közötte 4x 23el 70cm --- alatta 150cm 5760-ra parabola --- túlsó tornyon 143cm 10GHz parabola --- elöl 2.2m parabola 23/13 centis fejjel.

A többi vagy profi cucc antennája vagy a helyi gépek vezérlésére használatos GPS vagy analóg berendezés, esetleg internet.

HA8MV versenybázisa

 

2012. június 25.

HA8MV Gabi 5760 megás cucca szép, a horizont kellőképpen távoli:

 

2010. november 30.

Újabb LOC nyugtázása HA8MV-nek a közel 200 mérföldre, jelentős nehézségek árán települt lengyel állomással:

SP5CCC 10 GHz-en

2010. november 3.

Ma hozta a postás bácsi a következő lapokat. 
Ezzel nyugtázták az első YO-HA QSO-kat mind a két sávon:
'73:Gabi
HA8MV's SHF QSOs with YO2KDT

2010. október 6.

Hirek az IARU Region 1 U/SHF versenyről

Az októberi verseny előtt és alatt próbálgattuk a 24 gigás cuccom szárnyait. 
Ismét az önzetlen barátaim közreműködésével két hegyről ment a teszt. 
Egyik messzebb volt tőlem, mint a másik. 151 illetve 190 km. A 60mW-hoz ez bátornak tűnt,
de kicsivel nem vacakolunk... Hi  
A közelebbi test csak egyirányú siker volt, de a távolabbi erős CW, majd később 
még erősebb SSB QSO-t eredményezett! ( nagy élmény)  
Tehát: HG5ED/P-HA8V JN97FQ-KN06HT 191km 24048.145MHz. 
Távolsági HA csúcs volt egy darabig, de a HA5SHF-es Fiúk nem várattak a 'döntéssel' 
sokáig, OE3WOG-gal létesített SSB QSO a jelenlegi 213km-es HA távolsági rekord!  
Valamint még nekem sikeredett 13centin az első YO-HA QSO az YO2KDT/P-vel (KN15AD), 
valamint szintén velük az első 3centis YO-HA is! (216km) 
Egy fotó a jelenlegi állapotról.                 
'73:Gabi HA8MV
HA8MV Qth-ja a 2010. októberi SHF versenyen 

2010. augusztus 8.

HA8MV- IK3HHG

HA8MV Gabi újabb tudósítása:

Nem tétlenkedem 6 centin sem. Most 2010 augusztus 3.-án sikerült összeköttetést 
teremtenem elsőként olasz rádióamatőrrel.  IK3HHG JN65DO - HA8MV/P KN06HT 
A korábban belinkelt oldalon olvashatóak a tények. Viszont érdekesség, hogy fél úton 
közöttünk volt egy zivatarfelhő, de nem volt 'RS' hangja. Igen röviden, csak a lényeget
hallottuk egymásból, ez pedig lehetett 'AS' (airplane scatter-répülőgépről való 
szóródás) is! Tropóként naplóztam...                        
'73:Gabi 

2010. július 24.

HA8MV Gabi az US5WU (KO20DI) állomással létesített összeköttetéssel elérte a 33. QTH-lokátor négyszöget

3 cm-en!

Lásd:

http://www.hamlog.eu/HA8MV/P/logpage1d0.html

2010. július 21.

Friss hírek HA8MV szarvasi telephelyéről:

A 6cm-es sáv már jobban be lett 'lakva' az előző levelem óta. Most 1.5 méteres a 
26 méter magasba szerelt parabola. A teljesítmény maradt, de a mostani barkácsolásom 
egy 30-35 wattos erősítő.  Itt így áll a DX kergetés az általam használt sávokon:  
http://www.vhf-dx.net/top_call.php?search=HA8V-HA8MV/P   
3 centin csak a sávmunka gyarapodott, itt is van 'új magyar csúcs'. 
Jelenleg 813km. A partner: DL1ATI-JO50QU   
http://www.hamlog.eu/HA8MV/P/logpage1d0.html   
Itt 'napra kész' a logom.   
Azért léptem tovább is, sok önzetlen RÁDIÓAMATŐR segítségével már vagyok 24GHz-en is. 
Kicsi cuccal a keleti országrészben nem érdemes vacakolni, 
így rögtön 1.1 méteres parabola 22 méter magasban és '50mW'.   
A fotókat csatolom, '73 Gabi 2010. április 26.

HA5KDQ stábja új antennát épített a 23 cm-re, ami 16 fejből álló 6-os loop rendszer, 31dBi nyreséggel. Az állomás ezzel készült a májusi V/U/SHF versenyre:

23 cm antenna is ready to put onto rotator.

New 23 cm antenna system at HA5KDQ

Foto: HA5IW

2009. május 16.

HA1XY megcsinálta az első összeköttetését 3 cm-en! Gratulálunk!

10 GHz transverter made by HA1YAHA1XY's 3 cm parabola

2009-05-16 15:22:18Z   HA1XY Béla   OK Franci, tks again for first 3cm QSO 73!
2009-05-16 14:58:40Z   HA1XY Béla   CQ by jn77rb
2009-05-16 14:57:23Z   HA1XY Béla   csak rs most Gabi az ant forgatás még ketdetleges R1L
2009-05-16 14:53:57Z   HA1XY Béla   OK, qrx
2009-05-16 14:52:56Z   HA1XY Béla   Koszi, S51RM
2009-05-16 14:52:43Z   HA1XY Béla   sri only rs
2009-05-16 14:52:01Z   HA1XY Béla   Szia Gabi! megvan az 1st 3cm QSOOOOOOOOOO!
2009-05-16 14:51:22Z   HA1XY Béla   Zlatko pse me on .100
2009-05-16 14:50:00Z   HA1XY Béla   Hi Franci! UFF!!!! Tnx fr first 3cm QSO 73! Szia
2009-05-16 14:45:57Z   HA1XY Béla   Szia Zlatko, ok i qrv pse long call
2009-05-16 14:33:15Z   HA1XY Béla   Claudio hr nil also sorry
2009-05-16 14:25:25Z   HA1XY Béla   ok call me
2009-05-16 14:24:52Z   HA1XY Béla   try over jn77vj
2009-05-16 14:23:54Z   HA1XY Béla   pse over any scp jn87ce or other
2009-05-16 14:19:13Z   HA1XY Béla   ok, qrv
2009-05-16 14:16:01Z   HA1XY Béla   ok lsn 100 pse long call
2009-05-16 14:14:44Z   HA1XY Béla   2.5w 90cm dish
2009-05-16 14:12:34Z   HA1XY Béla   ga all Iam QRV on 3cm

http://www.ha1ya.hu/index.htm

Új hírek HA8V-től:

HA8V's 5-7GHz trvtrThe Big Gun

'Befejeztem' az állomásomat, mely így fest:
1.2m parabóla 31 méter magasban, hátára szerelve a kitből és saját
elképzelésből összeállított berendezés.
Ritka alkalmat eltekintve mindig hallom a budapesti jeladót, mely
149 kilométer. (0.12-0.16w kimenő, hőtől függően, kőrsugárzó antenna)
Az októberi versenyen 4 QSO, melyből az OE5VRL/5 új magyar QRB csúcs,
504km.

                          '73:Gabi

432 MHz beacon lista

http://www.mmmonvhf.de/beacmap70.php?ca=HG1BUA&mo=1

HA8MV készül az októberi U/SHF versenyre

Az 5,7 gigás cucc:

HA8MV's 5,7 Ghz rig under measurements

Tropo Karácsonyra

HA1XY összeállítása a 432 MHz-ről:

G3XDY    432207.5 YL3AG       KO26>JO02                     2233 19 Dec
SP3MGM   432200.0 ON4PS/P     jo20/jo73                     2232 19 Dec
PA2M     432206.0 YL3AG       s9 in jo21                    2230 19 Dec
OK1TEH   432000.0 LY2SA       still qrv?                    2228 19 Dec
OK1KT    432203.8 EW1OZ       559 in JO70we                 2224 19 Dec
OK1TEH   432300.0 SM7DIE      new sqr tnx jo70-jo76 691km   2223 19 Dec
DL4DWA-@ 432205.0 MM5AJW      tnx new#, jo61qh-io88ki, 559, 2223 19 Dec
RA2FF    432200.7 RA3LE       PSE BOOMING TO KO04GR         2221 19 Dec
DL4MP    432420.0 DB0VC/B     529 in JN48                   2221 19 Dec
DL8YE-@  432201.0 RA3LE       ko64 jo31 tks qso 1705km      2220 19 Dec
PE1ITR   432209.0 YL3AG       JO21QK(TR>KO26AW tnx! new dxcc2219 19 Dec
PE1HWO   432208.0 YL3AG       KO26AW(TR>JO21GV              2217 19 Dec
SP4JCQ   432203.5 MM5AJW      cw 559 now                    2217 19 Dec
DL3LFA   432920.0 DB0VC/B     jo54->jn67 529!!!.............2215 19 Dec
SP4JCQ   432198.5 DL8BDU      579 in ko13                   2214 19 Dec
PA2M     432200.0 RA3LE       ko64 still s5 here            2214 19 Dec
PA2JWN   432208.0 YL3AG       539 in JO22QD                 2207 19 Dec

 

IARU VHF/UHF/SHF Beaconlist

http://www.ok2kkw.com/iaru_beacon_list_freq.htm

 

Rain scatter lehetőségek 2007. október 6.!

Rain scatter in UHF contest 2007

Tnx HA2RD!

További info: http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/radar.html

NAC minden kedden

Érdemes észak felé figyelni keddi estéken. Jó indikátor lehet az OK0EP beacon.

Reception of OK0EP beacon in Europe.

Place of the BeaconOK0EP details

NN0709112000UT

Forrás: http://www.ok2kkw.com/ok0ep.htm (Tnx OK1TEH Matej)

SHF History

HA2RD korábbi SHF összeköttetéseit igazoló QSL-lapok:

OE9XXI QSO 1989 78 GHz

XXI2

XXI3

2007. május 25.

Mindíg vannak meglepetések, így nem tartott sokáig az új csúcs! 
Május 23.-án 3 centiméteren először az I6XCK/6-tal váltottam SSB riportot, mely távolság 674km-t
jelentett. 

Ez is csak 'kérészéletű' volt, mert I4XCC 711km! 

'73:Gabi HA8MV

2007. május 15.

HA8MV írja:

Valamint átadtam a múltnak: egy magyar távolsági rekordot, melyet HA2M tartott 2002 óta!
HA2M-I4JED/4 666km.
A mostani: OK1JKT/P-HA8MV/P 672.2km 10368 MHz-en! 

'73:Gabi