A rádióamatőrök mindennapi tevékenysége az állandó konstruktőri munka mellett a rádióösszeköttetések létesítése. Ez a tevékenység elsősorban szellemileg lehet fárasztó, különösen a 24 vagy 48 órás versenyek során.

Fizikailag a rádióforgalmi versenyekre is fel kell készülni, noha a hosszú ideig ülve végzett tevékenység nem igazán szolgálja az egészségünket.

Az évek során a lassan száz évre visszatekintő rádióamatőr mozgalom kiérlelte a versengés különböző formáit. A legrégebbi hagyománya a távírász versenyeknek van. Az IARU azaz a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetség kidolgozta a vonatkozó szabályokat, a többi kialakult versenyforma neveit is véglegesítette.

Így az RH és URH rádióforgalmi versenyek mellett az ARDF (Amateur Radio Direction Finding) -magyar rövidítéssel RTF, azaz rádiós tájékozódási futás és a gyorstávírász bajnokságok a népszerűek. Ez utóbbi az IARU-tól a HST (High Speed Telegraphy) jelölést kapta.

A szabályzat és az aktuális események az IARU egyik weblapján lelhetők fel, ahol látni, hogy a következő világbajnokságot 2017-ben éppen Magyarországon, Esztergomban rendezi a MRASZ.

https://www.iaru-r1.org/index.php/hst

A gyorstávírász versenyzés az összes versenyzési forma között a legtisztább. Csalafintaságra semmilyen lehetőség nincs.

A legutóbbi világbajnokságot tavaly, 2016-ban rendezték Montenegróban. A VB weblapján visszatekint a korábbi évek versenyeinek a helyszíneire és az elért eredményekre.

http://www.hst2016.me/index.php/previous-results

 

Ennek a rendezvénynek Facebook oldala is van: https://www.facebook.com/hst2016montenegro

A magyar csapat 2015-ben szerepelt a legeredményesebben, amikor Provics Ferenc HA8KW világbajnok lett, Molnár Léna HA6-0110 és Varró Tamás HA8RT harmadik helyezést ért el.

2015-ben a macedóniai Ohridben rendezett verseny megnyitó ceremóniájáról több videófelvétel is felkerült a Youtube-ra. A résztvevő országok nagy számát figyelembe véve méltányolhatjuk igazán a magyarok eredményeit.

https://www.youtube.com/watch?v=hlHpFckLkqo&list=PLCPPys4FD17lIsqGAKh_VvR5ffpLk5s7g

Molnár Léna III. helyezett és Weisz László HA3NU versenybíró

Jobb oldalon Varró Tamás HA8RT III. helyezett

A magyar csapat