Ezen a lapon a legújabb érdekes összeköttetésekről, diplomákról,versenyoklevelekről, QSL-lapokról adunk hírt sávra és adásmódra való tekintet nélkül, a hírek beérkezési sorrendjében. A szöveg írására használt karaktereket igyekszünk a korszerű celluláris telefonok és más hordozható eszközökön is olvashatóbbá tenni.

Mindenek fölött

Above all

2018. március 17.

Újabb három DXCC entitás a mai napon!

 

Most megy a BARTG RTTY verseny. Néhány QSO HA6NN logjából, közte két ritka USA állam: Wyoming és North Dakota. Még két állam kell a WAS-hoz.

 

HA2SK mai fogása RI50AND az Antarktiszról.

Az RI50AND kutatóállomással két QSO kell 2018 január 1. - március 31. között és letölthető egy emléklap a kutató állomas 50. éves évfordulója alkalmából.

2018. március 15.

Keressük a lehetőségeket CW-n és SSB-n is!

HA7EG logkivonata

HA6NN logkivonata

Split-tel érdemes hívni! Ha jól helyezkedünk és a partner is ügyes, akkor összejön az ök. VK7XX Tasmániában lakik. Sáv: 30 m.

2018. március 14.

DX minden adásmóddal!

https://dx-world.net/pj5-sp2fud-pj5-sp2gcj-pj5-sp9fih-st-eustatius/

Robot exportra?

2018. március 11.

Egy nap alatt három új DXCC 14 MHz-en:

 

2018. március 10.

Sok munkáért szép diplomák járnak.

 

2018. március 8.

A mai DX: Dominika szigete a Nyugat Indiákon. J69DS is vehető volt Santa Lucia szigetéről de a durva zavaró állomások miatt nem sikerült elérni!

WAS FT8 adásmódban teljesítve. Missisipi volt az utolsó hiányzó USA állam.

Késő este még így tele volt a 20 m!

2018. március 7.

Tudtad, hogy a dakota barátot jelent? Egy barátságos nyugdíjas vadászrepülő ezredes volt a QSO-partnerem, akivel sikerült az az összeköttetés, ami az ötvenedik USA-állam elérését jelentette FT8 adásmóddal, így már készítik az ARRL-nél a második stickert a JT9 mellé a WAS digital diplomámra (#1771).

2018. március 6.

FT8 Digital Mode Club

Gyuri részére is megérkezett a Worked All Zones diploma a 40 CQ-zóna országaiból kapott nyugtázások bemutatása után. Még mindig elegánsan alacsony a sorszám.

Ma egy újabb diploma a WAA Worked All Austria feltételei teljesültek az alábbi összeköttetéssel. Egy japán meg éppen arra járt...

2018. március 4.

HA7EG QSL gyűjteménye Hawaii-ból:

Bebizonyosodott,hogy 100 watt és huzalantenna elegendő lehet Hawaii eléréséhez FT8-ban.

2018. március 3.

2018. március 2.

Érdemes tanulmányozni, hogy némelyek milyen ügyesen vezetik a logjukat! Főleg USA rádióamatőrök qrz.com lapján láttam, hogy a legutóbb létesített összeköttetésük ott azonnal megjelenik és amellett a log tartalmát feltöltik az LotW-re és az eqsl.cc-re. Ezért pl tegnap volt olyan összeköttetés amire még tegnap megjött a nyugtázás. Az LotW-re is rövid idő alatt felkerülnek az összeköttetsések adatai.

A fenti QSL-lapon érdemes figyelmet szentelni annak, hogy a japán barátunk mindössze 10 W teljesítménnyel dolgozott és tegnap azonnal nyugtázott!

 

2018. március 1.

Ma rendkívüli napunk volt. Szép és értékes diplomák érkeztek HA5UK Gyurinak:

Aztán jött a szürke vonal, ami segített pl. HA1RB-nek egy ök-t csinálni Alaszkába de főleg HA7EG-nek meghozta a Hawaii összeköttetést KH6CW-vel -ami egy rádióklub.

Ehhez még jött egy kis ráadás:

Én magam beértem a TO7D-vel, ami új DXCC entitást jelentett. Láttam HA5VZ is megcsinálta.

nn

2018. február 28.

Ma reggel 30 méteren Fiji Islands a DX!

Az FT8 kezd hasonlítani a CW-hez. Röpköd a TU QRM, NO QRM, és a jól bevált jelzők.

Sok operátor nem tudja mi az illem!

Egy a ma reggeli három ausztrál QSO közül:

 

2018. február 27.

Az eqsl.cc használatával lehetséges az összeköttetések azonnali nyugtázása!

 

2018. február 25.

Sokan szeretik ma QSL-lapok mellett a szép színes diplomákat is gyűjteni.Osztrák barátaink német, olasz és a Közel-Kelet Arab öböl menti országainak a támogatásával indítottak egy nemzetközi klubot, ami -más hasonló klubokhoz hasonlóan- regisztrálja a digitális adásmódokban létesített összeköttetéseket, amiket egy arra szolgáló szoftver segítségével ADIF formátumban tölthetünk fel a legtöbb standard loggerrel. Ilyen pl. a HRD de néhány kivétellel a legtöbb elterjedt logger alkalmas az összeköttetéseink exportálására .adi kiterjesztésű fájlba.

http://www.ft8dmc.eu/ueber-uns

A klubtagságot FT8 adásmódhoz itt lehet kérni:

http://www.ft8dmc.eu/membership

A klubtagságot igazoló oklevélen rajta lesz a tagsági sorszámunk.

A diplomák bemutatása és az Uaac szoftver letöltési helye itt található:

http://www.ft8dmc.eu/AWARDS

HA7EG már több diplomát is megkapott. A diplomák feltételeinek a teljesítése után DM2RM adja meg a letöltési lehetőséget. Az oklevelek .jpg vagy .pdf formátumban készülnek, lehet választani.

 

2018. február 23.

Újabb QSL-lapok érkeztek viharos gyorsasággal!

 

 

2018. február 22.

HA7EG mai kalandozásai 18 és 14 MHz-en:

 

=ooo=

Ma új weboldal készült "DXprediction" címmel ami a DX expedíciók, vagy a Föld bármelyik pontjának az eléréséhez készíthet terjedési előrebecslést a VOACAP online szoftver alkalmazásával.

Jelenleg a Baker Island DXpedition eléréséhez van beállítva. A beírt Maidenhead WW Grid Locator beírása után ilyeneket lehet látni:

A legegyszerűbb előrebecslést %-ban lehet megadni. Húzzuk az egérmutatót a kiválasztott sávhoz és megkajuk az összeköttetés valőszínűségét százalékban. A feltételezett teljesítmény 1,5 kW.

2018. február 21.

Mostanában már az SFI igencsak alacsony, ma 68-at mértek. Az ionoszféra rétegeinek a kialakulását leginkább befolyásoló napsugárzás a 304 nm-es hullámhosszon is csekély értéket mutatott. A Kp szerencsére alacsony maradt, így még mindig van lehetőség DX munkára, csak nem mindegy milyen technikával és adásmóddal kísérletezünk. Számos aktív magyar állomás dolgozott, HA5UK, HA1RB és a hetes körzetből is láttam hívójelet.

HA7EG újabb DXCC entitást könyvelhetett el ma is:

A 20 m sáv gyakran megtréfál bennünket amikor úgy tűnik elfogynak az állomások, mégis kisvártatva feléled. Így történt ma is.

Jómagam az USA nyugati államaira vadásztam és meglepően jó riportot -6 dB-t kaptam Montanából. Sajnos a szomszédos államokban -mint pl. North Dakota és Wyoming, nagyon kevés az aktív állomás.

2018. február 20.

Felbukkant egy alaszkai állomás!Logolva.

 

2018. február 19.

2018. február 18.

160 méteren is terem új ország!

2018. február 13.

HA5UK Gyuri véleménye:

Jópofa játék ez az FT8!
2 nap alatt 102 DXCC, 2 hét alatt 151, csak úgy spare time activity... 49 USA state, AK hiányzik.
Ez sem mindennapi qso, imént 30m-en:

 

2018. február 12.

Két szép példa, a "jó öreg távíróra"

SKN 2018. 15 Watt (nem qrp)


Mobil .... 4 Watt


"As you like it" ("Ahogy tetszik" , W.Shakespeare)

73
(ötaoe)

 

Érkeznek a QSL-lapok az eqsl.cc-re a 2018 februári RTTY összeköttetésekről:

 

2018. február 11.

A tömeg nem az RTTY versenyt választotta, hanem a könnyebb utat, az FT8 adásmóddal gyűjtögette az új országokat, USA államokat vagy a grideket -lassan már ez a szó terjed el a LOC és a QTH-lokátor helyett.

Az ARRL az aktivitás további fokozására meghirdette a Grid Chase versenyt, amit havonta értékelnek és mindig a következő hónap tizedik napjáig kell beküldeni az elért gridek listáját. A hónap végén lenullázódik az állás és a következő hónapban újra lehet gyűjteni a négyszögeket. Ebből adódik, hogy a versenyben résztvevőktől havonta várható egy hívás, amit nyugtázni is kell az LotW-n. Ez is jól jön sokaknak mert ahogy láthattuk vannak, akik nagyon elhanyagolják még az elektronikus nyugtázást is!

Az USA állomások majdnem minden államban elérhetők voltak, kivétel -mint annyiszor: Wyoming.

HA7EG sikeres QSO-t létesített a tőlünk egyik legnehezebben elérhető állammal, Észak-Dakotával.

A jó condx-nek köszönhetően (SFI = 78, Kp = 0) nagy volt a nyüzsgés, nem volt könnyű elérni a ritkán hallható állomást:

Nekem az első FT8 összeköttetésem volt ma Montana államba NZ7M Sydneyvel, Stvensville-ből. Remélhetőleg a nyugtázás is rövidesen megérkezik az LotW-re!

2018 február 10.

Kiderült, hogy mennyi embert nem érdekelt a ma 00 UT-kor kezdődött CQ WW WPX RTTY verseny!

Figyelmreméltó még a -9 dB-nél nagyobb térerővel besugárzott terület és HA7EG összeköttetéseinek a távolsági megoszlása.

Ha egy állomás hely-jelzőjére rákattintunk azt is megtudhatjuk, hogy az illető mikor tölltötte fel a nyugtázásait az LotW-re! OA1F ebben nem jeleskedik!

 

A magasabb SFI-nek köszönhetően a 21 MHz is él:

 

Egyre rövidebbek lesznek az FT8 összeköttetések! Ebben a JTDX úttörő volt mert már a korai verziókban lehetővé tette, hogy rögtön riport adással hívjuk a DX-et.

 

2018. február 9.

Friss DX-hírek:

https://dxnews.com/forum/forum/dxing/5863-xq3mcc-santiago-chile

Érezhető a készülődés az éjfélkor kezdődő CQ WW WPX RTTY Contest-re. Furcsa hívójelek tűnnek fel, mint pl. az XQ3MCC, amiről kiderült, hogy a QTH Santiago, Chile.

A QSO 18 MHz-en sikerült:

20180209 15:33 20180209 15:36 XQ3MCC OM43 -10 -04 FT8 18 MHz

https://dx-world.net/wp-content/uploads/2018/02/DX_235.pdf

 

Mihelyt kitudódott, hogy a K1JT csapat -a Baker Island-re készülő expedíció igényeit is figyelembe véve- elkészíti a WSJT-X expedíciós változatát V1.9.0 verziószámmal, a DX állomások elkezdték dobálni a "rogeres" riportokat!

Lásd: http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/FT8_DXpedition_Mode.pdf

Már tegnap rámszólt egy namíbiai állomás, hogy riporttal hívjam, amire pl. egy R-20-szal válaszol és a QSO mehet a logba!

Igy jött létre HA7EH mai összeköttetése a Palauból dolgozó speciális FT8 expedíció állomásával:

 

2018. február 8.

A napi DX:

Érdemes megnézni, hogy melyik területre esik az n+1 F2 visszaverődéssel érkező jel a keresett DX-től nézve! HA7EG riasztásának köszönhetően nekem is megvan a QSO a DP0GVN-nel!

Később elértem Punta Arenas környékét is:

HA7EG remek és különleges antennákkal figyeli a 160 méteres sávot. A jelzett napfoltcsoport az előrejelzéseknek megfelelően befordult a Nap keleti oldalán és kifekti jótékony hatását.

Felbukkant a Bouvet expedíció Fokváros felé tartó hajójáról a 3G9A/MM állomás FT8-ban is.

 

2018 január 29.

Érkező QSL-lapok @HA7EG:

 

2018. január 27.

Érkező QSL-lapok @HA6NN:

 

2018. január 26.

Argentinából az egyik összekötetésre már meg is érkezett a QSL-lap

Néhány DX HA6NN logjából:

2018. január 24.

Irány az Antarktisz és környéke!

2018. január 23.

HA7EG Gyuri már tegnap elérte 14 MHz-en a 3Y0Z expedíció hajóját FT8-ban!

Ismeretes, hogy két állomás is dolgozik már a hajóról.

2018. január 22.

Újabb felhasználók jelennek meg a BME műholdkövető állomásának webSDR Internetes vevőkészülékén, ami a http://152.66.73.241:33333 URL-en érhető el a HTML-5 leíró nyelvet vagy a Java szoftvereket kezelni tudó böngészővel. Ilyen a MS Edge, az Opera és a Firefox Quantum -de ez utóbbinál csak egy megnyitott URL használható egyszerre.

Ahogy az eddigi felhasználók kitapasztalták a műholdak eléréséhez amellett, hogy hallgatjuk a 4,5 m átmérőjű parabolával és az érzékeny vevőkészülékkel vett jeleket csak egy 144 MHz-en működő CW - SSB rádió mintegy 10 watt teljesítménnyel, meg egy -lehetőleg- forgatható, néhány elemes yagi antenna kell összeköttetések létesítéséhez, -de mint azt HA5AOE bebizonyította még egy szoba-dipól is elegendő lehet a műhold eléréséhez!

A rádiónkat lehet egy kézi billentyűvel is használni. A sztereo fejhallgatók lehetőségeivel élve -vagy más módon gyorsbillentyűvel is lehet dolgozni úgy, hogy az önhang-monitorral hiba nélkül tudunk adni és ha a webSDR vevőn visszahalljuk az adásunkat, akkor elértük a műholdat.

SSB vagy FM adásmóddal is lehet próbálkozni!

Fontos még megjegyezni, hogy számítógépes szoftver sem kell a Doppler-effetus kiegyenlítéséhez. HA5WH tanácsa szerint a webSDR-t figyelő számítógép billentyűzetét kell használni, a j és k billentyűkkel lehet le és felfelé hangolászni, jobb kézzel kezelhetjük a billentyűt (mikrofont) és az antenna-forgatót.

Az FO-29 szatellitán mindig vannak aktív állomások.

A kezdőlapunkon is számos műhold adat érhető el. Az összeköttetéseket F1NNI Rémi weblapján is be szokás írni, így vissza lehet ellenőrizni a nyugtázott QSO-kat.

http://aar29.free.fr/sat/fo29/fo29log.php

Erről küldött egy részletet HA6NM:

Ha valaki direktben figyel műholdakat az otthoni vevőjén a megfigyelés tényét megbecsült dolog itt rögzíteni:

http://www.amsat.org/status/

Ez a weblap a HA5MRC smartphone-ok használatához készült kezdőlapról is elérhető -egyéb fontos lapok mellett.

 

2018. január 21.

A napi DX vadászat eredeménye:

RR73 -at ad csak és nem ismétel ! Ha valaki nem veszi úgy járt.
Én azért küldtem neki 73 -at !
Ugrál frekiben , az ő adója az fix.
C93PA is van 20M -en, és jól jön!!!
Sokan hívják,de nekem már megvolt és pont 20M sávban.
Pár hónapja a 20M ilyenkor már halott volt és most meg él a sáv!

2018. január 19.

DX eredmények ma 40 és 20 méteren:

A zsúfoltság és egyes állomások figyelmetlensége és arcátlansága folytán kezdenek a jelek átlapolódni! Így vált népszerűtlenebbé a JT65 is rövidhullámon!

Egy szemléletesebb képernyőmentés:

20 méter:

Au összeköttetések távolság-eloszlásának a grafikonja:

2018. január 18.

A tegnapi fura hívójelről a Clublog fórumán kaptam megerősítést, hogy nem létező rádióállomás, azaz kalózadó. Egy újabb értesítésben arra hívták fel a figyelmem, hogy 3Y0Z is lesz majd több! Ha valaki ilyesmivel találkozik feltétlenül ossza meg az információt egy közösségi fórumon vagy levelező listán!

=ooo=

HA7EG mai kalandjai 14 MHz-en:

2018. január 17.

A mai MDX lenne, de ez sajnos ez egy pirate:

 

A jelzett sávban jól vehető a DP1POL antarktiszi kutatóállomás! MOST!

Tnx HA7EG!

Eddig hallottam az OSCAR 7-en keresztül az IW2RGK állomást SSB-n. Hívtam is, de a kis fix 7 elemes 432 MHz-es yagi és az 50 W kevésnek bizonyult.

Reggeli DX 80 méteren:

2018. január 16.

Nagy a tolongás az FT8 sávokban mert a forgalom leszorul az alsó frekvenciákra és a késő esti órákban a 80 méteren van a legnagyobb forgalom. HA7EG friss logkivonata csak az összeköttetések egy részét tartalmazza -ami ráfért a képernyőre nagy QSO ráta miatt terjedelmes listából:

A mai MDX 3D2TS:

2018. január 14.

Több helyen volt olvasható HA5WH felhívása, miszerint a BME műholdkövető állomása sokaknak lehetővé teszi hogy figyeljenek a HA5MRC webSDR vevőkészülékén a nagy parabola antennával. Akik emellett a saját rádiójukkal egy alkalmas műhold-követő szoftver vezérlésével (a Doppler-hatás miatt)tudnak adni 144 MHz-en, azok számos összeköttetést létesíthetnek. Az FO-29 következő átvonulását eléggé lapos szög alatt lehet majd látni Magyarországról -igy vízszintes yagival is lehet kísérletezni. HA6NN QTH-járól így lehet szemléletesen bemutatni a következő pályát:

A napokban már egyre többen éltek a lehetőséggel -írja Dákány László HA6NM, aki Balassagyarmatról már a HA5MRC állomással is össze tudott jönni ezzel a módszerrel.

Meglepően "sok" HA állomás aktív az FO-29-en.
 
Akiket hallottam:
HA1SE
HA2RI
HA5AJZ
HA5MRC
HA8JP
HA8AR
velem együtt heten, mint a gonoszok!
 
73 6nm Laci

=ooo=

Ma hajnalban is jó volt a 80 m ha valaki FT8 adásmóddal dolgozott.

FIGYELEM!

A következő kör QSO-t 2018. január 14-én, vasárnap UT 15.00-kor tartjuk a 3640 KHz +/-QRM frekvencián. A téma az RKSZ korszerűsítése lesz. E-mailben is várom az ötleteket. Figyeljétek a HG0RKSZ állomás utasításait. A további kör QSO-kat más RKSZ-tag is irányíthatja. Várom a jelentkezőket, akik a kör QSO levezetésekor a HG1RKSZ hívójelet használhatják.
Hódmezővásárhely, 2018. január 4.
Hegyi Loránd HA8DH RKSZ koordinátor
Rádióamatőr Készenléti Szolgálat

73 HA8DH
Lóri

 

2018. január 13.

Kora reggeli kalandok 7 MHz-en:

Teljesen elfogadhatatlan amit egyes országok rádióamatőrei tesznek! Látják, hogy hívunk egy másik állomást -általában DX-et, de ezt teljesen figyelmen kívül hagyják! Néhány országban olyanok kapnak adóengedélyt, akik nincsnek megfelelően felkészítve az illemszabályok betartására!