2017 november 12.

HA5WH ajánlja az alábbi érdekességet:

https://mno.hu/tudomany/tizezrek-rajonganak-a-rejtelyes-orosz-katonai-radioert-2426486

a cikkben hivatkozott websdr:

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

2017. november 10.

Dékány Gábor HG6O megnyerte a különleges orosz multimode versenyt.

Gratulálunk Gabi!

2017. augusztus 28.

Az óránként létesített összeköttetések rekordszámai között találtam CN2R 2004. évi

eredményét: 376 QSO/óra

SSB üzemmódban. Ez azt jelenti, hogy ha egy nagy DX expedíció állomásai versenyen vesznek részt pl. multi multi kategóriában, akkor egy hatsávos verseny során, 48 óra alatt -csak 300 QSO/óra logolt ök. esetén az OQRS rendszerben számottevő lehet a bevétel csak a verseny 48 órája alatt!

Itt lehet keresgélni:

http://www.cqww.com/rates/index.php

Dél-Amerika:  TO2A (op: N6KT) 390 QSO/óra 2012-ben

Észak-Amerika: 8P5A (op: W2SC) 407 QSO/óra 2015-ben

 

2017. augusztus 17.

Valami lényeges jutott a tudomásomra fehéren feketével egy neves külföldi DX-expedíció-operátortól percekkel ezelőtt:
"LOTW is used as "ransom" from organizers of expeditions. If you don't sponsor our expeditions, or paid 5/10 USD in OQRS, you will be considered a non loyal operator - and have to "suffer" 6-12 months until you receive confirmations..."

A lényeg -ha valaki nem értené első ránézésből-, hogy nem vagy haver ha nem küldesz 5 - 10 dollárt az OQRS rendszerben és akár egy évet is várthatsz amíg kapsz egy nyugtát az LotW-n!

Ehhez képest számos olyan összeköttetést létesítettem a múlt évben JT9 üzemmódban, amikor az ellenállomás még aznap felöltötte a a nyugtáját az LotW-re.

Manapság hasonlókat tapasztalok FT8 és még MSK144 használata esetén is.

Az összeköttetéseim nagy részét távíró üzemmódban létesítettem és a CW a kedvenc üzemmódom, sok órát töltöttem a nagy expedíciók pile-up-jában egy HA6NN ENN -ért!

Már nem gyűjtöm a papír QSL-lapokat, tehát nem használom az OQRS lehetőséget azonban számos expedíciós állomástól még nem kaptam nyugtát az LotW-re a 2017 február - március hónapban létesített összeköttetésekre!

Nem kétlem, hogy egy expedíció szervezése és lebonyolítása sok pénzbe kerül, ám mégiscsak lehet valami profit ebből az OQRS rendszerből!

A rendszer leírása egy jóindulatú és segítőkész, elismert adatbázis weblapján található, ahol az OQRS felirat alatt ott látható a bevásárlókosár, tehát meg lehet venni a QSL-lapokat!

A mai napon is számos expedíció kínálja a lapjait, ill. kér támogatást:

http://www.clublog.org/expeditions.php